Gyakori kérdések permakultúráról

  • A permakultúráskert olyan mint egy dzsungel. Lehet így élelmiszert termeszteni?

A permakultúrás kert a látszat ellenére jól megtervezett. Minden növénynek, elemnek meg van a helye, és nem véletlenül van ott.

  • A permakultúrás kert alkalmas díszkertnek is?

Természetesen, hiszen tele van virággal, zölddel. A tervezésnél ugyanúgy figyelni kell a látvány harmonikus egységére, mint a hagyományos díszkertnél, de ott a tervezők gyakran csak a látvánnyal törődnek, nem a fenntarthatóságga, és a biodiverzitással. Bár vannak már olyan irányzatok, amik hangsúlyozottan előnyben részesítik a természettel való összhangot, de a nagy méretű, és fenntartási költségű gyepektől, a kevés fajt tartalmazó gyér növényzettől sok tervező, de megrendelő sem nem igazán tud megszabadulni. Rengeteg kő felületet terveznek a kertbe, nem veszik figyelembe a klímaváltozás kihívásait. A permakultúrában a cél nem csak a látvány, hanem a termék is, amit a kert ad. Így a veteményes, gyümölcsös nem hiányozhat. Ha van rá mód akkor az állattartás is szerves része a kertnek. Így gyakran választják ezt a tervezési módot azok, akik önellátásra kiköltöznek tanyára, vidékre. A permakultúrás kerttel az ember együtt él, része, igénye van rá, hogy alakítsa. Így az ember is megkapja azt a lelki testi feltöltődést, amit a többi élőlény is élvez a kertben. Az ember, és a kert egységet alkot az alapelveknek megfelelően.

  • A permakultúra megoldhatná a világ élelmiszertermelését?

 Ha azt nézzük, hogy milyenek a terméseredmények, egy jól beállt permakultúrás kert versenyezhet az intenzív mezőgazdaság terméseredményeivel. Viszont a szüretelés, szállítás, a nagy mennyiségű élelmiszertermelés sajnos hatékonyabb, ha pl. sorokban ültetjük a fákat, zöldségeket, és nem erdőkertből kell kitermelni. Ugyanakkor a “hagyományos” műtrágyás, vegyszeres termesztés, ahol az erőforrások nagy része a fosszílis energiákat jelenti, illetve olyanokat amelyek nem megújulók, akkor a permakultúra sokkal hatékonyabb, gazdaságosabb. A hagyományos termesztés sokszorta több energiával állítja elő ugyanazt az élelmiszert mint a permakultúra, csak az árban nincs benne az, hogy pl. a kőolaj egy bányászott erőforrás, ami jelen pillanatban rendelkezésre áll, de kérdés, hogy meddig? 

  • Mi a különbség a biokertészkedés, és a permakultúra között?
  • Mekkora minimális területen lehet permakultúrás kertem?

 Nincs minimális terület. Akár egy balkonon is meg lehet valósítani a permakultúra elemeit.