Ha van egy zöldségcsalád, amely évről évre fejfájást okoz a kertészeknek, az a káposztafélék.
Legyen szó a kelbimbóról, amelyet a káposztamolyok levéltelenítenek, vagy a brokkoliról, amely már azelőtt felmagzik, hogy lehetőségünk lett volna megenni, vagy az apró, keserű karfiolfejekről. A káposztaféléknél gyakran nem értjük, vajon hol hibáztunk.
nagy fejű káposztafélék
A karfiol rendkívül népszerű zöldséggé vált, mivel alacsony szénhidráttartalmú, képes helyettesíteni a keményítőtartalmú termékeket, például a rizst vagy a burgonyát. A karfiolból rizsnek megfelelő remek gluténmentes pizzatészta készíthető, és ha pürésítjük és vajjal és fokhagymával felverjük, nehezen tudnánk megmondani, hogy karfiolt eszünk, nem krumplipürét.
Ahogy az alacsony szénhidráttartalmú életmód egyre népszerűbbé válik, úgy nő az érdeklődés a karfiol otthoni kertben történő termesztése iránt. Általában izgatottak vagyunk, amikor nézzük, ahogy a hatalmas levelei nőnek a növény közepe körül, de csalódottak vagyunk attól amit a betakarítás ideje alatt találunk benne – egy apró, színtelen, laza szerkezetű karfiolt.
karfiol

A karfiol termesztésének alapjai

karfiol1

Mint már említettük, a karfiol a káposztafélék családjába tartozik. A karfiol a Brassica Oleracea faj egyik fajtája, csakúgy, mint a kelbimbó, a karalábé, a kelkáposzta, a káposzta, a brokkoli és néhány más káposztaféle.

Mindegyik ugyanabból a növényből származik! Az évek során csak sajátos tulajdonságaikra lettek kinemesítve.

 • A káposztát úgy nemesítették, hogy szorosan tömörödött levelek fejet képezzenek.
 • A kelbimbót úgy alakították ki, hogy sok apró, szorosan tömörített levélfejet képezzen.
 • A karfiolt pedig azért nemesítették, hogy a virágját ehessük.

A virág ki nem bontott bimbóit esszük amikor karfiolt eszünk ugyanez vonatkozik a brokkolira is. Nagyon finom virágok.

 

karfiol2

Mivel ezeket a „különböző” zöldségeket ugyanabból a fajból termesztették, ha egyszer rájövünk hogyan termeszthetünk jól egyet, akkor tudni fogjuk, hogyan kell az összes többit is jól termeszteni.

 

Nap, talaj, víz és tápanyag

karfiol3
A választott fajtától függően a karfiol 90 és 140 nap között érik be a magvak elvetésétől számítva.
A karfiol szereti a teljes napot. Félárnyékban is lehet őket nevelni, de legalább napi 5-8 órát kapjanak teljes napsütést.
Egyike azon kevés zöldségeknek, amelyek a nedvességet tároló talajt részesítik előnyben. Igaz, nem szükséges magas agyagtartalmú talaj, de a tömör, nem gyors vízelvezetésű talaj kedvező neki.
A karfiolnak sok vízre van szüksége, hogy jól fejlődjön. Tartsuk nedvesen a talajt körülötte, és boldog lesz a karfiol.
Minden káposztának nitrogénre van szüksége ahhoz, hogy jól működjön, mivel szinte mindegyik ilyen vagy olyan levél.
Most, hogy az alapokat leraktuk, nézzük meg azokat a titkokat, amelyeket felhasználhatunk karfiol termesztésére.
 

1. Növesszük őket hűvösben

karfiol4

Ez a legfontosabb része a káposztafélék termesztésének, ezért először ezzel kezdjük. A káposztafélék utálják a meleget. Hadd ismételjem meg – a káposztafélék utálják a meleget. És ez duplán igaz a karfiolra.

Tehát bár a teljes napsütést részesítik előnyben, az év hűvösebb szakaszaiban szeretik a teljes napsütést.

Ez azt jelenti, hogy a termőhely klimatikus viszonyai alapján meg kell terveznünk, hogy mikor termeszthető sikeresen. Ezért nálunk inkább kora tavasszal, vagy nyár végén vessük, így kevesebb ideig növekednek nagy melegben.

A karfiol ültetésére legmegfelelőbb időpont kiválasztása a kívánt növekedési hőmérsékleten belül van. Ez a hidegtűrő zöldség akkor működik a legjobban, ha a hőmérséklet nem haladja meg a 18 fokot. Minél tovább kap ilyen vagy alacsonyabb hőmérsékletet, annál valószínűbb, hogy nagy, egészséges fejünk lesz.
Ne feledjük, elvisel némi enyhe fagyot, ezért a vetést júliusra vagy augusztusra tolhatjuk ki. Nézzük meg lakóhelyünkön az első, és az utolsó fagy dátumát, és ennek megfelelően tervezzünk.

 

2. Válasszuk ki a megfelelő fajtát

Vannak szárazságtűrő fajták, meleget tűrő fajták, gombabetegségeknek ellenálló fajták, de narancssárga, lila, zöld fajta is. Vannak nagy fejet növesztők is.

karfiol5

3. Öntözzük felülről

karfiol6

Említettem, hogy a karfiol nagyon nem szereti a meleget. Nagyon valószínű, különösen őszi betakarításra ültetéskor, hogy meleg napok is bekövetkeznek a fejlődés során. Van azonban egy egyszerű trükk amely segít a növényeket hűvösen tartani.
Általában a növény tövében öntözünk, de forró napokon érdemes lehűteni a karfiolt úgy, hogy felülről öntözzük vízpermettel. De azért ne áztassuk el.
Ez a könnyű zuhany lehűti és nedvesen tartja a növényt, ami segít megakadályozni, hogy a növény eltorzuljon, és lassítsa a növekedését, és nem fog túl gyorsan érni a hőség idején.

4. Ne felejtsük el a talajt takarni

   

  karfiol7
  Úgy tűnik, hogy a karfiol azon ritka zöldségek közé tartozik, amelyeket nehéz túlöntözni. Hacsak nem esik, szinte naponta öntözheti a karfiolt. Nagyon szeretnek hűvös, nedves talajban gyökerezni.
  És az egyik legjobb módszer annak biztosítására, hogy megkapják, amit szeretnek, a karfiolnövények tövének mulcsozása. A friss levágott fű kiváló választás, mivel nitrogént ad a talajhoz, és megakadályozza a gyomok növekedését.
  Őrizzük meg a nedvességet egy boldog karfiolnövényért.

  5. Tápanyagozása

   
  Ahogy korábban említettem, a káposztának nitrogénre van szüksége, és a karfiol sem más. A nagy, ropogós karfiol esetében érdemes már az elején jól ellátni tápanyaggal.
  A szezon elején javítsuk a talajt komposzttal, szerves trágyával. Ez biztosítja a nitrogént, és a víz megtartását.
  Fejtrágyaként adhatunk pelletált szarvasmarha trágyát 3 hetenként. Ezt akár folyékony állapotban is kijuttathatjuk, ha vízzel feloldjuk.
  A tápanyagozás kulcsa az, hogy hagyjuk abba körülbelül három-négy héttel a betakarítás előtt. Ez biztosítja, hogy a növény ne a levél növekedésére fordítsa az energiáját.

  6. Takarjuk fóliával, rovarhálóval

   

  karfiol8

  A káposztafélék hajlamosak vonzani a hernyókat, amelyek szeretnek a leveleiken lakmározni, mielőtt lepkévé vagy pillangóvá változnak. Több generáció kel ki egy szezonban, ami mind károsít, addig, amíg az egészséges levelek helyén egy gallyat találunk.
  Pedig ezek a levelek fontosak a karfiolfejek fejlődésében.
  Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kordában tartsuk ezeket a kártevőket, ha a karfiolt (és más káposztafélét) a szezon elején fátyolfóliával, vagy rovarhálóval takarjuk be. A háló átengedi a napsütést és az esőt, lehetővé teszi a levegő áramlását, de megakadályozza, hogy a kártevők behatoljanak.
   

  7. Csomagoljuk be a karfiol fejeket.

  karfiol9

  Most már csak egy utolsó titok van annak biztosítására, hogy a valaha evett legjobb ízű karfiolunk legyen.
  Mikor lehet a karfiolt betakarítani? Ha a karfiolt mindvégig védő levelek leválnak a fejről.
  Ellenőrizzük a karfiol fejben levő fehér részt. Ez tulajdonképpen a virágja, amit elfogyasztunk.
  Szorosaknak kell lenniük, együtt kell növekedniük. Ha megdörzsüljük, ne váljon szét. Ha olyan amit a boltban megszoktunk, akkor jó. Ha a virág kezd szétválni, hagyjuk ki a következő lépést, és azonnal szüreteljük le, mert már túl van a virágkoron.
  Fogjuk a fejet körülvevő leveleket, és hajtsuk össze őket a karfiolfej köré, hogy takarják azt. Olyan, mint egy levelekből készült sátor. Használhatunk egy kis zsineget a levelek összefűzéséhez. Ez blokkolja a bejutó fényt. De ne legyen annyira szoros, hogy a fejnek ne legyen helye a növekedésnek.
  Ne tegyük ezt közvetlenül eső után, és várjuk meg vele a nap legszárazabb szakaszát. Kötözés után már ne öntözzük felülről. A karfiol vetőmag zacskókon egyébként feltűntteik, mennyire takarják a levelek a karfiol fehér részét.
  Most várjunk néhány hétig. A takarással megőrizzük a krémes fehér színt és eltüntethetjük a keserűséget.

  karfiol10
  Egy-három hét múlva csomagoljuk ki a karfiolt, és vágjuk le a száráról. Vagy még jobb, ha az egész növényt kiszedjük. A karfiol leveleit is meg lehet enni. Sokan kidobják ezeket, de tele vannak kalciummal! Felhasználhatjuk salátákba, sült krumpliba a lehetőségek végtelenek.
  Ha minden sikerült, a karfiol egy-két enyhe fagyon esett át a betakarításig, ami édesebbé teszi. Számos olyan zöldség létezik , amely fagy után édesebbé válik .
  Ezekkel a tippekkel végre szép karfiol fejet növeszthetünk. És ha egyszer már elsajátítottuk egy káposztaféle termesztését, már sikerülni fog a többi is.