Előző cikkemben ( https://www.gaiakertje.hu/tervezesi-modszerek-bill-mollisontol) vázoltam Bill Mollison egy tervezési elvét, ami arról szól, hogyan tervezzük meg tanyánkat úgy, hogy az elemek a megfelelő helyen legyenek, kapcsolódjanak egymáshoz. Most ismertetem a Mollison által javasolt helyes tervet.

Farm integrált terve1

1: Gyümölcsös kert, és takarmány a csirkéknek a lehulló gyümölcsökből, a kártevőkből, gyomokból, stb. takarmány a méheknek is, a juhoknak is szezonálisan.

2: Csirketraktor: A csirkék rendbe teszik a talajt a csirketraktor alatt.

3: Takarmány, és fő termény

4: Gyümölcsös. Takarmány a csirkéknek, méheknek, plusz hasznos növénytársítások

5: Csirkeól az üvegház mellet. Mindkettő fűti a másikat.

6: Új napház. Üvegház a ház mellett.

7: Utcai üzlet

8: Takarmány kerítés: ehető termésű növényekkel.

9: Erdei termények az állatoknak.

10: Kacsa takarmány. Pl. csiga a veteményesben

11: Zöldségek

12: Zöldségeskert

13: Zöldséges bolt

14: Erdei termények az állatoknak.

15: Tó: a tó alakja is megváltozott, így természetesebb lett, jobban alkalmazkodik az élővilághoz.

16: Fészkelő sziget

Ebben az elrendezésben az elemek támogatják egymás igényeit, így nagymértékben önszabályozóvá válik.

Csak azzal, hogy ugyanazokat a komponenseket hasznos tervezési elrendezésbe hoztuk, biztosak lehetünk benne, hogy a csirke, üvegház, gyümölcsös, zöldséges rendszer értünk dolgozik, és nem mi értük. Ha a lényeges komponenseket gondosan helyezzük el, úgy, hogy kapcsolódjanak egymással, nem csak a fenntartási munkák minimalizálódnak, hanem a bevitt energiák is, és így némi többletünk is keletkezhet eladásra. Ez a többlet annak eredménye, hogy a hulladékot termékké konvertáltuk. A csirkeól fűti az üvegházat, és a csirkeólat az üvegház. A csirkék a gyümölcsöst trágyázzák, miközben a takarmányuk nagy részét a gyümölcsös adja lehulló gyümölcsökkel, kártevőkkel, és az erdőben levő kísérő növényekkel. Az üvegház a házat is fűti.