Mewredith Skyer cikke alapján

Szeretnéd, ha a bazsalikom növényed így nézne ki?

bokros bazsalikom
A bazsalikomtermesztés sikere nagyrészt a metszésben rejlik. Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan kell helyesen betakarítani a bazsalikomot, hogy a növény egyre nagyobb és nagyobb legyen.
Vásároltál már valaha egy gyönyörű kis bazsalikom palántát a helyi kertészetben, ami gyorsan leromlott, magas, fás és ritka lett?
Sok éven át küzdöttem ugyanazzal a problémával.
Újra és újra megpróbáltam a bazsalikomot termeszteni, izgatottan adtam hozzá levesekhez, salátákhoz és olasz ételekhez, hogy aztán újra és újra kudarcot valljak. 
Amikor aztán kaptam egy egyszerű tippet egy barátomtól, hirtelen nagy, bokros, gyönyörű bazsalikom növényeket tudtam nevelni 
Kiderült, hogy a bazsalikom metszése a titok nyitja. 
bazsalikom1

Miért számít, hogyan metszük meg a bazsalikomot?

A bazsalikom, és sok más növény metszésekor a leveleket eltávolítjuk a növény egészsége és a friss bazsalikom folyamatos élvezete érdekében az egész szezonban.

Ahhoz, hogy a növény egészséges maradjon, erőteljesen növekedjen, és ebben a szezonban bőséges bazsalikommal lásson el, fontos megtanulni, hogyan kell helyesen metszeni.

 

rosszul metszett bazsalikom
Fontos, hogy először ismerd meg a metszés helytelen módját.
A legtöbb embernek nagy a kísértése, hogy leszedje a növény legnagyobb, az alsó ágakon növekvő leveleit.

Az alsó ágak legnagyobb levelei az egész növény erőművei. Ezek a nagy levelek veszik fel a legtöbb napfényt, és gondoskodnak arról, hogy a bazsalikom növény megfelelő tápanyagot kapjon. Lemetszésük jelentősen károsítja a növényt. 

Az alsó levelek eltávolítása nemcsak árt a növénynek, de nem segít új leveleket és hajtásokat létrehozni. 

A bazsalikom metszésének helyes módja

Azokat a leveleket kell eltávolítani, amelyek a növény tetején nőnek.
Igen, kisebbek, és közel sem lesz annyi levelünk, mint azokból a nagy levelekből az alján, de jó okunk van arra, hogy a növény tetejéről szedjük le a leveleket.
Minden alkalommal, amikor lemetszed a leveleket a bazsalikom növény tetejéről, ez  lehetővé teszi, hogy a növény két új hajtást hozzon létre az általad szedett helyről.
Ez a két új hajtás új leveleket hoz létre, és amikor újra metszed őket, ismét két új hajtást hoz létre.
Az ilyen metszés lehetővé teszi, hogy a növény kifelé növekedjen, nem csak felfelé. Minden alkalommal, amikor metszed a növényt, exponenciálisan nagyobb lesz. 
Ha a növényt helytelenül metszed, akkor az egyetlen központi szárról tovább növeszti a leveleket, de végül fásodik, megritkul, és végül elpusztul. 

3 lépés a bazsalikom megfelelő metszéséhez

1. Azonosítsd a metszés helyét

Határozd meg azt a helyet a száron, ahol tisztán látszik az új apró levelek képződése.

bazsalikom hajtásai

2. Vágd le a megfelelő helyen

Vágd le a hajtást közvetlenül az apró levelek felett, ügyelve arra, hogy ne sértsd meg magukat a leveleket. Használj éles metszőollót, vagy sima ollót a tiszta vágás érdekében.

bazsalikom metszése

3. Ismételd a metszést

Ismételd meg ezt a folyamatot minden olyan hajtással, amelyen apró levelek nőnek.

bazsalikom helyes metszése

Néhány hét múlva látni fogod, hogy ezek az apró levelek új hajtásokat hoztak, és ismét lemetszheted az újakat közvetlenül az új levélek felett, hogy azok ismét elágazzanak.

bazsalikom metszés után

Ha már tudod, hogyan nevelheted nagy bokros növénnyé a bazsalikomodat, termeszthetnél belőle új növényeket ingyen! Nagyon könnyű a bazsalikomot dugványról szaporítani, hogy vadonatúj növényeket nevelhessünk. Erről írok legközelebb.