Ha valaki elolvassa egy paradicsom magos zacskó hátoldali tájékoztatóját, találkozhat azzal, hogy determinált, vagy indeterminált (nem determinált) , netán féldeterminált fajtáról van szó.

De mit jelent ez?

Determinált paradicsom:

A determinált paradicsom olyan paradicsom, amely inkább bokorszerű növekedésű, ezért a bokorparadicsom becenevet kapta. Elérnek egy bizonyos magasságot, majd abbahagyják a növekedést. És általában tömörebbek és rövidebbek, mint indás rokonaik.

A determinált fajták egyszerre hoznak termést, így egyetlen nagy paradicsomtermést adnak. Kb 1 hónap alatt leteremnek. Amint a növény befejezte a termést, lassan elkezd visszahalni.

Indeterminált paradicsom:

Az indeterminált paradicsomot  kúszó paradicsomnak is nevezik, és megtartotta az eredeti Andok hegységből származó vad tulajdonságát, ahol kúszó gyomnövényként terjed. Nincs meghatározott magassága, és a növény egész szezonban tovább nő, új ágakat hozva, amíg végül a fagy el nem pusztítja.

A kisebb terméscsoportok a szezon során folyamatosan nőnek és érnek, a hajtás tövétől kezdve. Ahogy a növény növekszik, folyamatosan új virágokat hoz, és csak akkor hagyja abba, amikor a növény az első fagyban elpusztul.

Ha nem tudjuk, hogy melyiket növesztjük, akkor megnézhetjük a vetőmagok csomagolását, vagy ha csak a fajta nevét tudjuk, akkor rákereshetünk a neten. De a növényre ránézésre is megállapítható, hogy melyik típus.

A determinált fajták csak az oldalhajtások végén teremnek paradicsomot, míg a determinálatlan fajták az egész oldalhajtás mentén termést hoznak.

Mik az előnyei a determinált paradicsomnak?

 

determinált paradicsom

1. Kiváló, ha rövid tenyészidőt szeretnénk. Pl. ha nem akarunk, vagy nem tudunk palántát nevelni.

A determinált paradicsomfajták abbahagyják a növekedést, amint elkezdenek gyümölcsöt teremni, és a legtöbbjük korábban teszi ezt, mint determinálatlan unokatestvéreik. Ez azt jelenti, hogy a szezon vége előtt egyszerre nagy mennyiséget szüretelhetünk.

2. Nem árnyékolnak.

Az indeterminált paradicsomnak méretéből adódóan nehéz helyet találni a kertben. Magasságuk miatt más növényeket, amelyek a közelükben nőnek, leárnyékolhatnak.

3. Nincs szükség komoly támrendszerre

Az indeterminált paradicsomot nem érdemes egy az egyben karózni. A szezon kezdetén műanyag bevonatú huzalból készült paradicsomketreccel érdemes kezdeni, amit június elejére már sehol sem látunk, mert a paradicsom benőtte.

determinált paradicsom3

4. Kis kerted van?

Ha helyhiány van, érdemes determinált paradicsomot termeszteni. A magaságyások rendkívül népszerűek, és ennek jó oka van. Szépen mutatnak az udvaron, saját magunk szabályozzuk a talaj minőségét és a tápanyagokat, és sokkal könnyebb dolgozni bennük, ha magasabbak.

Viszont a magaságyásban jobb nem paradicsomot, hanem mást termeszteni. De ha mindenképpen paradicsomot akarunk a magaságyásba, vagy kis zöldségágyásba ültetni, akkor a determinált paradicsom a legjobb választás, mivel kompaktabb és nem burjánzik.

5. Tökéletes fajták a paradicsom konzerválásához.

Befőzéshez tökéletes, mert egyszerre érik be nagy mennyiségű termés. A  nem determinált fajták egész nyáron át gyümölcsöt adnak, de egyszerre csak keveset.

Tehát ha van egy megtöltendő spájzod, akkor a determináltat válaszd.

6. Tökéletes választás a balkonra.

determinált paradicsom4

A determinált paradicsom méretéből adódóan kiválóan megállja a helyét konténerben, így tökéletes terasz- vagy balkonnövénynek is. Bokorszerű termetüknek köszönhetően szépen néznek ki, és sok gondozás nélkül adnak egy kis zöldséget.

 7. keveset, vagy egyáltalán nem kell metszeni.

És végül, a legfontosabb ok, amiért a determinált paradicsom jobb, mint az indás rokonai, az a metszés. A determinált paradicsomoknál ugyanis alig, vagy egyáltalán nem kell metszeni. Van egy meghatározott növekedési méretük, és abbahagyják a növekedést, amint termést hoznak.

A determinált paradicsomoknak ritkán van szükségük többre, mint egy alkalmi visszametszésre itt-ott. Mivel csak egy termést hoznak, bármilyen metszés potenciálisan csökkentheti a terméshozamot. A determinált paradicsom a legközelebb áll az “ültetni és elfelejteni” paradicsomhoz.

Az indeterminált fajtákat inkább az ízükért, különleges tulajdonságaikért érdemes nevelni. Nagyüzemekben fóliákban, üvegházakban persze étkzési paradicsomnak szinte csak ezeket termesztik, hiszen helytakarékos megoldás ha inkább hagyják 5 m-re felkúszni. Viszont a konzerv paradicsomnak, ketchupnek ott is determináltakat használnak, és szabadföldön termesztik.

Néhány fajta ami nekem bevált termesztésre:

Determinált fajták:

Brutus: ökörszívhez hasonló

Marmade: ökörszívhez hasonló

Kecskeméti 3 F1: közepes gömbölyű

Kecskeméti jubileum: közepes, gömbölyű

Mobil: közepes, gömbölyű

Korall: közepes gömbölyű

San Marzano: hosszúkás, kásás

Bajaja: kicsi, koktél jellegű, a termése is kicsi gömbölyű

Ökörszív

Indeterminált fajták:

Lugas F1: kisebb gömbölyű

Black cherry: fekete koktél

Goldkrone: sárga koktél

Supersweet 100: nagon édes koktél

St. Pierre: közepes gömbölyű, biotermesztésre

Indigo rose: fekete közepes gömbölyű

Perun: sárga körte alakú