Az magaságyások sok problémát megoldanak a kertészek számára , mivel a konténeres termesztés kényelmét kínálják nagyobb léptékben. Ha a talaj nem túl jó, a magaságyás megmenti a helyzetet. Korlátozott a hely? Egy-két jól elhelyezett magaságyással maximalizálhatjuk.
De fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert a magaságyások divatosak, és megoldanak bizonyos kertészeti problémákat, nem mindenkinek szükségesek.
magaságyás

A magaságyások annyira népszerűvé váltak, hogy néhány újonnan kertészkedő azt feltételezi, hogy ez az egyetlen módja a kertészkedésnek. Mielőtt elindulnánk a fatelepre, hogy megépítsük a drága, fából készült magaságyásunkat, nézzük meg alaposan, hogy egyáltalán szükségünk van-e rá?
Ha végül a magaságyást választjuk, és már kitaláltuk, hogy mit fogunk használni a magaságyás elkészítéséhez, a következő kérdés nyilvánvalóan az,
“Mit termeszthetünk a magaságyásban?”
Az egyszerű válasz a következő: amit csak akarunk.
Persze azért egy 700 kilós tököt nyilván nem ott fogunk nevelgetni.
Mint a legtöbb dolog az életben, csak azért, mert valamit megtehetünk, még nem biztos, hogy meg is kell tennünk. Ugyanez vonatkozik a magaságyásokban való kertészkedésre is.
Bár igazából nincs olyan dolog, amit ne lehetne megtermelni, néhány zöldség jobban illik ehhez a fajta kertészkedéshez. És természetesen vannak olyan növények is, amelyek jobban boldogulnak máshol.
Természetesen az alábbi lista csak ajánlott, lehet próbálkozni mással is.
A lényeg, hogy a felsorolás segít maximalizálni a magaságyás kihasználtságát a hozzá illő növényekkel.
A végül is minden arról szól, hogy mi az, ami a legjobban megfelel nekünk, és a termesztési igényeinkek.

Mik a legjobb növények egy magaságyásba?

1. Gyökérzöldségek:

  • sárgarépa
  • gyökérpetrezselyem
  • cékla
  • retek

A gyökérzöldség nagyszerű választás a magaságyáshoz. Bárki, aki már küzdött azzal, hogy a sárgarépát tisztességes méretűre növessze, elmondhatja, hogy a gyökérzöldségek hírhedten kényesek. Gondoljunk a girbegurba sárgarépákra.
Köves, vagy a túlságosan tömör talajban a gyökérzöldségeket nehéz termeszteni.
Mivel a legtöbb magaságyás zsákos földkeveréket használ, vagy legalábbis komposzt és jó minőségű, rostált föld keverékét, ez nem jelent problémát.

2. Saláták, és más leveles zöldségek

saláták magaságyásban
  • Fejes saláta
  • spenót
  • mángold
  • kelkáposzta

Mind nagyszerű emelt ágyás növények. Ezek a zöldségek szinte mindegyike kis helyet foglal el a magaságyásban, ami azt jelenti, hogy kis helyen is sokat tud belőlük termeszteni.
Ne feledkezzünk meg a bok choy-ról, pak choiról, a mustársalátáról és más ízletes ázsiai zöldségekről sem. Ezek mind tele vannak tápanyagokkal, könnyen termeszthetők és jól fognak fejlődni a magaságyásban.

3. Uborka

uborka magaságyásban

A kúszó uborka is tökéletes a magaságyásba.
Ha gondoskodunk egy rácsos szerkezetről, hálóról, az uborkák boldogan másznak majd fel, és nem foglalnak sok helyet az ágyásban.

4. Hagyma, fokhagyma és póréhagyma

hagymák, magaságyásban
Minden konyha alapanyagai, ráadásul kis helyet foglalnak, így tökéletesek a magaságyásban.
Ez a három zöldség, kis helyigényük miatt bárhová beilleszthető. Ahelyett, hogy külön helyet alakítanánk ki a magaságyásban ezeknek a növényeknek, próbáljuk meg a hagymákat oda dugni, ahol találunk néhány szabad centimétert.
Csak ne feledjük, hogy a hagymák nem szeretik, ha bab, borsó, spárga vagy zsálya mellé ültetjük őket.

5. Borsó

borsó magaságyásban
Az uborkához hasonló támrendszer tökéletesen megfelel a finom, élénkzöld borsónak.
A felfelé történő terjeszkedés sok helyet spórol. Termesszünk tavasszal, és ősszel, amikor a hőmérséklet ismét lehűl.

6. Bab

bab magaságyásban
Mind a kúszó, mind a bokros babot remekül lehet emelt ágyásban termeszteni. Bár, ha kúszóbabot termesztünk, adnunk kell nekik valamit, amin felmászhatnak.
Szemben a kúszó rokonaival, amelyek könnyen kicsúszhatnak a kezelésünkből, a bokorbab viszonylag kompakt marad, így nagyszerű kiegészítője lehet a magaságyásnak.
És ne felejtsük el szakaszosan ültetni őket, így egyenletes babtermést élvezhetünk, mint egyszerre hatalmas mennyiségű termést.
Könnyedén beledughatunk egy babot a földbe, miután az előző zöldség leterem, például a fejes saláta, retek.

7. Padlizsán, és paprika

padlizsán magaságyásban
A burgonyafélék családjának e két tagja tökéletes kiegészítője a magaságyásoknak. Bár a kompakt méretük a nyilvánvaló ok, van egy másik ok is, amiért a padlizsán és a paprika jól érzi magát a magaságyásokban.
Mind a paprika, mind a padlizsán a melegebb talajhőmérsékletet kedveli, mielőtt alkalmazkodik, és teremni kezd. Általánosságban elmondható, hogy a magaságyás talajhőmérséklete gyorsabban emelkedik, mint a talaj hőmérséklete, ami azt jelenti, hogy hamarabb élvezhetjük őket.

3 zöldség, amit talán nem kéne az emelt ágyásokban termeszteni

1. Paradicsom

Az interneten tucatnyi helyen hirdetik, hogy a paradicsom tökéletes a magaságyásba. És valószínűleg kritikusak lesznek azok, akik paradicsomot termesztenek a magaságyásban. De ne feledjük. Csak azért, mert valamit megtehetünk, még nem jelenti azt, hogy meg is kell tennünk.
A paradicsom, legyen az determinált vagy indeterminált, sok helyet foglal el. És ez akkor is így van ha gyakran metszük őket, bár sokan ezt meg sem teszik. Még a “kisebb” fajták, például a koktélparadicsomok is több méter magasra és szélesre nőhetnek.
Ha magaságyásról van szó, a hely szűkös, és a paradicsom sok helyet foglal el belőle.

paradicsom magaságyásban

Még egy rendszeresen metszett, kompakt fajta is elfoglalja a magaságyás jelentős részét.
Ha belegondolunk, hogy mennyi mást termeszthetnénk ezen a területen, amelyet egy magányos paradicsomnövény foglal el, akkor hirtelen nem is lesz olyan vonzó a paradicsomtermesztés a magaságyásban.
Ez nem jelenti azt, hogy soha ne termesszünk paradicsomot a magaságyásban, viszont azt a helyet talán másra lehetne jobban kihasználni. Különösen akkor, ha a paradicsomot könnyen lehet termeszteni akár vödrökben is.
Tartogassuk a magaságyásokat a kisebb zöldségek számára, és termesszünk helyette néhány paradicsompalántát a teraszon.

2. Cukkini és más kúszó tökfélék

cukkini magaságyásban

Bár a cukkini és más tökfélék jól nőnek a magaságyásokban, de jelentős helyet foglalnak el.
Mielőtt észrevennénk, a retket és a hagymát teljesen beárnyékolják a hatalmas töklevelek.
Fontoljuk meg a tök termesztését konténerben vagy 15-20 literes vödörben. Helyezzük a vödröt olyan helyre, ahol a levelek egy kicsit szétterülhetnek.
A rossz talaj indolokhatja a magaságyásban való termesztést.

3. Burgonya

burgonya magaságyásban
Ismét, a helyigényük miatt jobb, ha nem magaságyásba tesszük.
Termesztő zsákok, vagy 15-20 literes vödrök tökéletesek a burgonya számára. A legjobb az egészben, hogy amikor készen állnak a betakarításra, nincs ásás. Egyszerűen ki kell dobni a zsákot, a földet, és kivenni a gyönyörű burgonyákat.
Végül hangsúlyozom, hogy valójában bármit termeszthetünk a magaságyásokban. Végül is csak rajtunk múlik, hogy eldöntsük, mi felel meg a legjobban az igényeinkek.